وکیل پایه دادگستری

وکیل پایه یک دادگستری خانم فرزانه آذربیک

قطعا تا به حال با اسامی نظیر وکیل، وکیل پایه یک دادگستری و وکیل قوه قضاییه برخورد کرده اید. علی‌الخصوص اگر برای شما مشکل حقوقی پیش آمده باشد و به منظور راهنمایی و دریافت مشاوره به جستجوی وکیل پرداخته باشد.

در این مقاله که توسط تیم محتوا نویسی فرزانه آذربیک، وکیل پایه یک دادگستری در تهران آماده شده، قصد داریم مفاهیمی از قبیل:

  • وکیل
  • وکیل پایه یک دادگستری
  • آزمون وکالت و حد نصاب قبولی در آن
  • حیطه فعالیت های یک وکیل
  • ویژگی های وکیل خوب
  • تفاوت وکیل پایه یک دادگستری و وکیل قوه قضاییه

و… را توضیح دهیم.

وکیل کیست؟

وکیل در واژه و لغت به معنای نمایندگی و نیابت است و واژه مترادف آن کلمانی مثل وصی، ولی یا سرپرست می‌باشد.

اما در اصطلاح حقوقی وکیل فردی است از طرف شخص حقیقی یا حقوقی برای انجام کاری انتخاب می‌شود. وکیل به موجب عقدی که به آن قرارداد وکالت گفته می‌شود مأمور انجام این امور مشخص شده است.

برای فهم ساده‌تر این موضوع، تصور کنید شما ورثه یک متوفی هستید و برای رسیدگی به امور انحصار وراثت دانش و یا حتی فرصت کافی را ندارید. در چنین شرایطی شما با توافق سایر وراث می‌توانید با انتخاب یک وکیل و اعطای وکالت به او، او را مسئول رسیدگی به این امر کنید.

البته وظایف وکیل به همین مورد خلاصه نمی‌شود و ما در ادامه بخشی را به معرفی وظایف وکیل و حیطه فعالیت او پرداختیم.

وکیل پایه یک دادگستری

در بخش قبلی فهمیدیم وکیل کیست و حال در ادامه قصد داریم این موضوع را جزئی تر بررسی کنیم. وکیل پایه یک دادگستری کیست؟ مسیر وکیل شدن چگونه است؟ و …

افرادی که در رشته حقوق، فقه و مبانی حقوق اسلامی در مقطع لیسانس و یا بالاتر تحصیل کرده باشند و بخواهد به شغل وکالت وارد شوند، باید در آزمونی تحت عنوان آزمون وکالت شرکت کنند.  

پس از شرکت در آزمون و قبولی در آن، قبول شدگان موظف به طی کردن دوره کارآموزی هجده ماهه مطابق مقررات نهاد مربوطه را هستند.

در نهایت و پس از اتمام موفقیت آمیز این دوره، کارآموزان باید با شرکت در آزمون نهایی، پروانه وکالت خود را دریافت نمایند. این آزمون نهایی اختبار نام داشته و برای قبولی در این آزمون باید حد نصاب نمره مشخص شده را کسب کرد.

درصورت قبولی در آزمون اختبار پروانه وکالت شما صادر شده و پس از آن می‌توانید به عنوان وکیل فعالیت خود را آغاز کنید.

آزمون وکالت چیست؟

هر ساله دو نهاد مرکز وکلای قوه قضاییه و کانون وکلای دادگستری اقدام به برگزاری این آزمون می‌کنند. آزمون وکالت پرطرفدار ترین آزمون حرفه‌ای و شغلی در حوزه مشاغل تخصصی رشته حقوق می‌باشد.

همانطور که قبل تر اشاره کردیم، داوطلبان با شرکت در این آزمون و قبولی، مجاز به طی کردن دوره کارآموزی می‌شوند و پس از اتمام این دوره و قبولی در آزمون نهایی پروانه وکالت خود را دریافت می‌کنند.

در سال های پیشین هر یک از این دونهاد می‌توانستند با یکی از ارگان های رسمی برگزرای آزمون به انتخاب خود قرارداد بسته و از طریق این مراکز آزمون را برگزار کنند. (مثل سازمان سنجش آموزش کشور، مرکز آزمون دانشگاه آزاد اسلامی و مرکز آزمون جهاد دانشگاهی).

اما پس از تصویب طرح تسهیل صدور مجوز های کسب و کار و مطابق اصلاحیه ماده 1 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت ماده 5 قانون تسهیل، قضیه متفاوت شد. طبق این بند سازمان سنجش آموزش کشور تنها متولی مورد تأیید برای برگزاری آزمون های وکالت اعلام شد.

بنابراین پس از تصویب این طرح صفر تا صد آزمون وکالت از طریق درگاه اطلاع رسانی سازمان سنجش انجام می‌شود. برای مثال تمام اطلاعیه‌های مربوط به ثبت نام در هریک از آزمون های جذب کارآموزی وکالت، دفترچه راهنما ثبت نام و کلیه فرآیند های مربوط به ثبت نام در سایت سازمان سنجش قرار می‌گیرد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید!  0912270599709121778969

حیطه فعالیت وکیل پایه یک دادگستری

همانطور که احتمالا می‌دانید، مسائل قضایی حوزه های مختلف و وسیعی دارد. هر یک از این حوزه ها نیز پیچیدگی‌های خاص خود را دارد که معمولا یک وکیل پایه یک دادگستری نمی‌تواند در تمامی زمینه‌ها مسلط باشد.

پیشنهاد می‌کنیم حتما بخش مربوط به ویژگی ها یک وکیل خوب را مطالعه نمایید تا بهتر این موضوع را درک کنید.

برخی از دعاوی و یا پرونده‌هایی که یک وکیل می‌تواند در آن شرکت کرده و به پیگیری و بررسی بپردازد عبارتند از:

  • وکیل خانوادگی

به طور کلی به تمامی پرونده‌های مربوط به مسائل خانوادگی مثل انواع طلاق، حضانت کودک، دریافت مهریه، نفقه و … گفته می‌شود.

  • وکیل ملکی

وکیل ملکی فردی است که در کلیه زمینه‌های ملکی مثل سرقفلی، تنظیم سند رسمی، وقف، امور قرارداد ها و … شما را همراهی می‌کند.

  • وکیل انحصار وراثت

از آنجایی که امور مرتبط با حصر وراثت نیازمند وقت، تجربه و تخصص است بهتر است در این مسیر از وکیل انحصارت وراثت استفاده کنید. این وکیل با تجربه کافی در پرونده‌های انحصار وراثت متعدد حالا به تخصص کافی رسیده تا در کمترین زمان و بهترین شکل کل امور مرتبط را حل و فصل کند.

  • وکیل امور مربوط به قراردادها

باتوجه به اینکه امروزه مشکلات بسیار زیادی در قراردادها بین طرفین پیش می‌آید، بهتر است یک وکیل متخصص در این زمینه برای مشاوره، تنظیم و اصلاح امور راجع به قرارداد در کنار شما باشد. 

  • وکیل مربوط به امور ایرانیان مقیم خارج

شامل کلیه دعاوی ایرانیان خارج از کشور از جمله دعاوی ملکی، انحصار وراثت، تقسیم و فروش اموال موجود در ایران و … همچنین دعاوی ملکی و تقسیم ارث اقلیت های مذهبی.

  • دعاوی کیفری

شامل کلیه دعاوی کیفری از جمله کلاهبرداری،‌ خیانت در امانت، انتقال مال ومنافع غیر،‌ جعل واستفاده از مجعول، ربا، چک بلامحل، قتل، دیه و …

البته که موارد دیگری مثل مهاجرت، وکیل مربوط به امور شرکت ها، ثبت احوال و … وجود دارد .

ویژگی های یک وکیل خوب

در بخش قبلی اشاره کردیم که مسائل قضایی بسیار متعدد هستند. تسلط روی هریک از این موضوعات به دلیل پیچیدگی های خاص خود، نیازمند تجربه و مهارت کافی در همان زمینه می‌باشد.

این موضوع را در کشور هایی که از نظر سیستم قضایی بالاتر از سایر کشور ها هستند قابل مشاهده است. در این کشور ها هریک از وکلا در یک حیطه تخصصی تحت آموزش قرار می‌گیرند و در نهایت نیز به عنوان وکیل متخصص در همان زمینه فعالیت خواهند کرد.

اما در ایران وکلای دادگستری در یک زمینه خاص به صورت تخصصی آموزش نمی‌بینند. آنها می‌توانند پس از تحصیل و گذراندن آزمون ها و مصاحبه های مختلف به کلیه موضوعات حقوقی ورود کنند.

اما به طور کلی معمولا اغلب وکلا در یک یا چند زمینه حقوقی مسلط هستند. چرا که هرچه وکیلی در یک حوزه فعالیت بیشتری داشته باشد، شناخت، احاطه کامل، مهارت و تخصص بیشتری در آن زمینه به دست می‌آورد.

به همین دلیل بهتر است هر وکیلی در یک یا نهایت چند مورد خاص مبادرت به وکالت کند نه همه حوزه ها.

پس در نتیجه فهمیدیم بهتر است در هر زمینه از وکیلی استفاده کنیم که تخصص کافی در آن را به واسطه تجربه و علم، دارد.

آیا وکیل پایه یک دادگستری و وکیل قوه قضاییه تفاوتی باهم دارند؟

ممکن است تا کنون کلماتی نظیر وکیل پایه یک دادگستری و وکیل قوه قضاییه را شنیده باشید و برای شما سوال پیش آمده باشد آیا این دو تفاوتی باهم دارند؟

قبل تر هم گفتیم که هر ساله دو نهاد کانون وکلای دادگستری و مرکز وکلای قوه قضاییه در کشور ما اقدام به برگزاری آزمون وکالت می‌کنند. باید بدانید که هردو به عنوان وکیل پایه یک دادگستری شناخته می‌شوند.

ضمنا مسیر دریافت پروانه وکالت داوطلبان شرکت در آزمون وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه نیز مانند شرکت کنندگان آزمون کانون وکلای دادگستری می‌باشد.

در حقیقت افرادی که از هریک از مراجع مذکور مجوز و پروانه وکالت خود را دریافت کنند، به عنوان وکیل شناخته می‌شوند. همچنین در نوع وظایف و مسئولیت های وکیل قوه قضاییه و وکیل دادگستری تفاوتی وجود ندارد.

البته که تنها تفاوتی که می‌توان به آن اشاره نمود استقلال کاری بیشتر وکیل پایه یک دادگستری است که صد البته در قانون اشاره‌ای به آن نشده است.

بد نیست بدانید که پذیرفته‌شدگان آزمون مرکز وکلای قوه قضاییه موظف به قبولی در مصاحبه عقیدتی سیاسی هستند که این مورد در مورد قبول‌شدگان آزمون کانون وکلای دادگستری وجود ندارد.

فرزانه آذربیک وکیل پایه یک دادگستری

فرزانه آذربیک کارشناس ارشد حقوق خصوصی و وکیل پایه یک دادگستری با شانزده سال سابقه و فعالیت در حوزه وکالت، پذیرش انواع دعاوی ملکی، انحصار وراثت، مطالبات و خسارات، ایرانیان مقیم خارج کشور و … را به عهده می‌گیرند.

خدمات قابل ارائه توسط وکیل پایه یک دادگستری:

  • کلیه دعاوی راجع به ارث و وصیت از جمله انحصار وراثت، تقسیم ترکه، مهر و موم ترکه، فروش و تقسیم اموال وراثتی و …
  • کلیه دعاوی راجع ب هاموال غیر منقول از جمله خلع ید، تخلیه، خسارات ناشی از تأخیر در انجام تعهدات، تصرف عدوانی، قرارداد مشارکت و ..
  • کلیه دعاوی راجع به اسناد تجاری از جمله چک و سفته، اسناد عادی و مطالبات ناشی از قراردادها
  • کلیه دعاوی ایرانیان مقیم خارج از کشور از جمله دعاوی ملکی، تقسیم و فروش اموال موجود در ایران، انحصار وراثت و …
  • مشاوره، تنظیم و اصلاح امور راجع به قراردادهای داخلی
  • کلیه دعاوی کیفری اعم از کلاهبرداری، خیانت در امانت، انتقال مال و منافع غیر، جعل و استفاد از مجعول و ….

برای اطلاعات بیشتر و راه‌های ارتباطی ما کلیک کنید.